Design a site like this with WordPress.com
Get started

Kitap ve Yarışma: Yeryüzündeki En Büyük Gösteri

Evrim kuramının kalbinde yatan temel fikir, yaşamın milyarlarca yıldır var olduğu ve zaman içinde değişime uğradığıdır. Kanıtların ezici çoğunluğu bu gerçeği destekler. Bilim insanları evrimin detayları hakkında tartışmaya devam ediyorlar, ancak yeryüzündeki yaşamın uzun bir geçmişe sahip olup olmadığı ve türlerin birbirinden türeyip türemediği soruları, en azından iki yüzyıldır olumlu yanıtlanıyor.

Hatırlarsanız geçtiğimiz aylarda Evrim Çalışkanlarına da destek veren, artık hepimizin tanıdığı Richard Dawkins, Eylül 2009’da Darwin yılı şerefine yeni kitabı The Greatest Show on Earth’ü yayınlamıştı. Her biri aynı zamanda Evrim Çalışkanı olan çevirmenlerden oluşan ufak bir ekip, kitabın Türkçe’si için uzun zamandır titizlikle çalışıyordu ve kitap Yeryüzündeki En Büyük Gösteri adıyla Mart 2010 ayı içerisinde raflardaki yerini aldı. Kitabın önsözünü ve 1. bölümünü buradan sizlerle paylaşıyoruz. O sayfalardan da okuyabileceğiniz gibi, Dawkins artık yığınla birikmiş olan evrimin kanıtlarını okurları için güzelce özetlemek istemiş ve bunu da her zamanki akıcı ve açıklayıcı diliyle oldukça başarılı bir şekilde yapmış. Kitapta pek çok evrimsel hikaye ve güncel bilimsel bulgular, olgusal açıklama, felsefi çıkarım ve deneysel uygulama anlaşılır görseller ve öğretici örneklerle okuyucuya aktarılıyor. Ama Dawkins elbette bu bilgileri Darwin’den Wallace’a pek çok bilim insanından şairlere ve yazarlara kadar ilgiyle okuyacağınız alıntılarla da zenginleştiriyor. “Evrimi Anlamak Hayatı Anlamaktır” diyor ve bu kitabı keyifle okuyacağınızı umuyoruz.

Künye:

YERYÜZÜNDEKİ EN BÜYÜK GÖSTERİ – Evrimin Kanıtları
Orijinal İsim: The Greatest Show on Earth – The Evidence For Evolution
Yazar: Richard Dawkins
Çevirenler: İstem Fer, Kahraman İpekdal, B. Duygu Özpolat ve Uygar Polat
Editör: Uygar Polat, Tunç Tuncay Bilgin
Yayıncı: Kuzey Yayınları 2010,
Detay: 444 sayfa

YARIŞMA (Güncelleme: Yarışma sona ermiş bulunmaktadır)

Daha önce yaptığımız gibi sizler için bir yarışma sorusu hazırladık. Aşağıdaki yarışma sorusuna doğru cevap veren kişiler arasından çekilecek kurada seçilen 5 kişi Kuzey Yayınları’ndan kitap ödülü kazanacak. Yarışmaya katılım için herhangi bir yaş sınırı yok. Tek yapmanız gereken, e-postanızın “konu” kısmına “YARIŞMA-03″ yazıp, cevabı e-postanızda belirtip, yarisma[at]evrimcaliskanlari.org adresine göndermek ([at] yerine @ işaretini koymanız gerekiyor).

Unutmayın! E-postanızı 8 Nisan 2010 Perşembe Türkiye saati ile gece 12:00′a kadar göndermiş olmanız gerekiyor. 12 Nisan Pazartesi günü sonuçları buradan açıklayacağız.

İşte yarışma sorumuz: Bu soru, Evrimi Anlamak’ta ilk kez buradan yayınladığımız yeni bir bölüm olan “Evrim Biliminin Kanıtları“ndan geliyor. Bölümü okuduğunuzda Endler’in lepistesler hakkında yaptığı bilimsel araştırmalarının anlatıldığı bir sayfaya rastlayacaksınız. Burada, seçilim baskısının lepisteslerin renk ve desenleri üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğundan bahsediliyor.

Endler’in yazıda sözü edilen deneylerinde, ortamda avcı bulunmadığı durumda etkili olan seçilim eşeysel seçilimdi. Aşağıdaki balıkların hepsinin avcı bulunmayan beyaz (çok açık renk ve desensiz) çakıllı bir havuzda bulundukları durumda: (Soru 1) aralarından hangisinin veya hangilerinin seçilmesini beklersiniz? (Soru 2) Eğer ortama avcı bir tür sokulursa hangisinin veya hangilerinin seçilmesini beklersiniz? (Cevaplarınızı 1. ve 2. soru için şıkları yazarak göndermeniz yeterli).

İpucu: Evrim Biliminin Kanıtları bölümünde Endler’in deneyinin anlatıldığı sayfadaki “Daha Fazlasını Keşfet” bağlantısını mutlaka okuyun!

Ödül: Richard Dawkins’in son kitabı Yeryüzündeki En Büyük Gösteri’nin Türkçe çevirisi.

İyi şanslar!

3 thoughts on “Kitap ve Yarışma: Yeryüzündeki En Büyük Gösteri

  1. Seçenekler biraz çelişkili kalmış sanki.
    Birde ortama koyulan avcının özelliğine göre 2.sorunun cevabı değişir.
    Eğer iyi bir avcı ise çok baskı oluşturuyorsa farklı ;
    orta düzey bir avcı ise farklı sonuç çıkar.

    Like

  2. d şıkkındaki canlı da bir lepistes mi? farklı bir morfolojik yapısı var gibi geldi bana. ve neden zemin dokusu farklı?

    Like

  3. Bugün YGS’ye girdim ve bir eşit ağırlık öğrencisi olarak, biyoloji testindeki evrimle ilgili (biri doğrudan biri dolaylı) iki sorudan birini doğru yaptım! 🙂 Yanlış yaptığım soru, evrimle ilgili olmayan ifadeyi yanlış yorumladığım için yanlış. Evrim Çalışkanları’na kucak dolusu teşekkürler!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: