Dünyanın dört bir yanındaki Evrim Çalışkanları başarılı çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Son olarak Washington Üniversitesi’nde doktora eğitimini sürdüren Çağlar Akçay’ın serçeler üzerinde gerçekleştirdiği hayvan davranışı araştırmaları BBC’de yer buldu.
Araştırmanın sonuçlarına göre serçeler komşuları arasındaki kavgalara kulak misafiri olup kavgayı kimin başlattığını anlayabiliyor.
Kuzey Amerika’lı bir serçe türü olan şarkı serçesinde (Melospiza melodia) üreme sezonunda erkek serçeler komşularına karşı saldırganlık göstermezler. Yeni yayınlanan deneyde, komşuların birbirlerine karşı bu barışçıl tutumlarının arkasında yatan sebep araştırıldı. Evrim Çalışkanlarından Çağlar Akçay’ın başını çektiği deneyciler, komşulardan birinin şarkılarını diğer bir komşunun bölgesine koydukları bir hoperlorden çalıp bu iki komşu arasında bir kavgayı simule ettiler. Sonrasında, komşuları arasındaki bu kavgaya kulak misafiri olan üçüncü bir komşunun kavgayı başlatan kuşa (hoperlorden şarkısı çalınan kuşa) ve saldırganlığa maruz kalan kuşa olan tepkilerini ölçtüler. Araştırmacılar, kavgaya kulak misafiri olan kuşların sadece kavgayı başlatan kuşa karşı saldırganca tepki verdiklerini buldular. Bu sonuç, bu serçeler arasındaki iletişimin sadece iki kuş arasında olmadığını ve kavgalara kulak misafiri olan kuşların kavgaya karışan kuşlar hakkında karmaşık çıkarımlar yapabildiğini gösteriyor.
Makaleyi okumak için tıklayınız. (İngilizce)
BBC’deki haberi okumak için tıklayınız. (İngilizce)
Çağlar Akçay kimdir?
Çağlar Akçay, ODTÜ Psikoloji ve Biyoloji bölümlerinden 2004 yılında çift anadalla mezun olduktan sonra Iowa Universitesinde deneysel psikoloji dalında yüksek lisans yaptı. Halen Seattle’da, Washington Üniversitesi’nde hayvan davranışı alanında doktorasını sürdürmektedir. Aynı zamanda Müspet İlimler Kumpanyası yazarlarından olan Akçay’ın web sayfasına şu adresten ulaşabilirsiniz: http://students.washington.edu/caglar/.
Merhaba,
Makaleyi okumak için verdiğiniz link açılmıyor. Makalenin başlığını öğrenebilir miyim?
LikeLike
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19846461
LikeLike