Göz gibi çoklu parçadan oluşan organlar karmaşık yapılardır ve bu karmaşıklık karşısında “Böylesi bir karmaşıklık nasıl evrilebilir?” sorusu evrim kuramı ortaya atıldığından beri sorulagelmiştir.
Gözlerin nasıl evrildiğini ve farklı canlıların gözlerinin niçin bazı açılardan benzeştiğini, bazı açılardan ise ayrıştığını inceleyen bu yazı evrim tartışmalarının odağı haline gelmiş bu konuya detaylı bir açıklama getiriyor. “Neden gözler?” sorusuna cevap bulurken kökendeşlik kavramının yani ortak atadan kalıtılan benzerliklerin, nasıl olup da beklenmedik yerlerde beklenmedik şekillerde karşımıza çıktığını ve kökendeşliğin nasıl olup da yaşamın hem çeşitliliğine, hem de ahengine işaret ettiğini göreceğiz.
Bu yazıdan önce ön okumalar yapmak isteyen okuyucularımıza “Evrime Giriş” bölümümdeki: “Kökendeş ve görevdeş yapılar” ile “Karmaşık yapılara bakış” yazılarını öneririz.
Keyifli okumalar…
Küçük bir hatırlatma: Yeni yayınlanan bölümlerden haberdar olmak için Evrimi Anlamak facebook ve twitter sayfalarımızdan bizi takip edebilirsiniz. Ayrıca yeni bölümlerin listesine bu sayfadan da ulaşabilirsiniz. Önerileriniz, sorularınız veya bize katkı koyabileceğiniz konular hakkında blogdaki “hakkımızda” sayfasındaki e-posta adresinden bizlerle bağlantıya geçebilir veya bu yazıya yorum yazarak düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.
Evrim Çalışkanları