Bu ayki yazımızda yanağımızdan bir hücre alıp çok eskilerdeki atasal kökenlerimizi keşfe çıkacağız. Aslında bunu biz yapmayacağız, genetik soybilim şirketleri bizim yerimize yapacak. Biz bu sayımızla bunun nasıl yapıldığını ve ne oranda mümkün olduğunu inceleyeceğiz.
Genetik seviyede dünyanın her yerindeki insanlar önemli derecede benzerdirler, aslında %99.9 aynıdırlar. Fakat insandan insana değişen, genomumuzdaki bu binde birlik kısım evrimsel tarihimizle ilgili pek çok ipucu içerir. 100,000 yıldan daha önce Afrika’da evrilmiş olan modern insan; yaklaşık 60,000 yıl öncesinde ise insanlar Afrika içinde ve Afrika dışına, sonunda dünyanın geri kalanında kolonileşecek şekilde, göç etmeye başlamıştır. Bu süreç boyunca farklı göçebe gruplarındaki insanlar, genomlarında rasgele mutasyonlar edinmişler ve onları gelecek kuşaklara aktarmışlardır. Bu kuşaklar yeni alanlara göç ettikçe veya yeni yerlerde yeni gruplarla bir araya geldikçe de bu işaretleyici mutasyonlar da onlarla beraber taşınmışlardır.
“Bu rasgele mutasyonlar atasal kökenlerimize ulaşmada nasıl kullanılıyor?” ya da “Kullanımı dört dörtlük sonuçlara ulaşmamızı sağlıyor mu?” gibi sorular kafanızda oluşmaya başladıysa, hiç zaman kaybetmeden sizi Genetik soybilim, evrimsel tarihin ipuçları için DNA’mızı istiyor yazımızı okumaya davet edelim.
Keyifli okumalar…
Küçük bir hatırlatma: Yeni yayınlanan bölümlerden haberdar olmak için Evrimi Anlamak facebook ve twitter sayfalarımızdan bizi takip edebilirsiniz. Ayrıca yeni bölümlerin listesine bu sayfadan da ulaşabilirsiniz. Önerileriniz, sorularınız veya bize katkı koyabileceğiniz konular hakkında blogdaki “hakkımızda” sayfasındaki e-posta adresinden bizlerle bağlantıya geçebilir veya bu yazıya yorum yazarak düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.
Evrim Çalışkanları